در این سلسله مقالات به مفاهیم و کاربرد های دادهکاوی، متن کاوی و علوم مرتبط با علم داده پرداخته میشود. با توجه به حجم عظیم مقالات تولید شده در زبان فارسی در حوزه داده کاوی و علم داده، آکادمی داده تصمیم گرفت مقالات فارسی منتشر شده در این حوزه را خلاصه برداری کرده و در اختیار علاقه مندان قرار دهد. این مقالات ابتدا با معرفی موضوع و کارهای انجام شده آغاز می شود و سپس مجموعه داده یا دیتاست تحقیق ارائه می شود و سپس پیاده سازی انجام شده در رپیدماینر، وکا یا پایتون ارائه شده و نتایج تحلیل می شود.
در این رشته نوشته ها ابتدا خلاصه ای از مقاله ارائه شده و سپس نتیجه گیری مقاله عینا آورده می گردد و سپس فایل پی دی اف آن نیز برای دانلود در اختیار محققین و پژوهشگران عزیز قرار می گیرد.
با توجه به اینکه ویژگیهای انتخاب شده برای بررسی تأثیر آنها بر افت تحصیلی را به عنوان یک سبد کالا در نظر گرفته ایم لذا الگوریتمهای کشف قواعد انجمنی را بکار گرفته ایم تعدادی از بهترین قانونهای تولیدشده توسط الگوریتم Growth-Fp عبارتنداز:
در 99 درصد مواردی که رفتار عوامل اجرایی با دانش آموزان نامناسب بوده با اطمینان صد درصد افت تحصیلی وجوداشته است
در 98 درصد مواردی که اضطراب از امتحان زیاد بوده است با اطمینان صد درصد افت تحصیلی وجود داشته است
در 96 درصد مواردی که دانش آموزان گویش محلی داشته اند )دوزبانه بودن( با اطمینان صد درصد افت تحصیلی وجود داشته است
در 97 درصد مواردی که دانش آموزان دارای غیبت متوسط بودهاند با اطمینان صد درصد افت تحصیلی وجود داشته است
در 83 درصد مواردی که نوع مدرسه عادی - دولتی بوده و رفتار عوامل اجرایی مدرسه با دانش آموزان مناسب نبوده با اطمینان صد درصد افت تحصیلی وجود داشته است.
جمع بندی وپیشنهادات
اگرچه طی سالهای اخیر روشهای داده کاوی در صنایع و کاربردهای مختلف استفاده شده اند ولی هنوز هم برای بسیاری از این کاربردها این روشها استفاده نشدهاند. داده کاوی در حوزه آموزش که به داده کاوی آموزشی معروف است کمتر مورداستفاده قرار گرفته است. علت آن هم فقدان دادههای کافی ثبت شده است. میتوان گفت درزمینه افت تحصیلی، عوامل مختلفی درافت تحصیلی سهیم هستند که این عوامل پیچیده هستند، با یکدیگر در ارتباط هستند، در افراد 6 مختلف تفاوت دارند، و در همه زمانها تأثیر آنها یکسان نیست و هرچند علل افت تحصیلی بشمار میروند ولی خود میتوانند معلول علل دیگری باشند و از طرفی برای نشان دادن میزان تأثیر هرکدام باید مطالعات دقیق و علمی صورت بگیرد. لذا بکار بردن داده کاوی در حوزه آموزش یکی از روشهای علمی برای بررسی این ادعا یعنی بررسی افت تحصیلی است. اگر مراکز آموزشی عالوه بر ثبت دادهای مربوط به درسها و نمرات آنها که توسط مسئولین امور دفتری انجام میشود دادههای جمعیت شناختی و متغیرهای رفتاری و روانشناختی دانش آموزان را به طور کامل ثبت نمایند، فقدان داده احساس نمیشود. لذا با داشتن مجموعه داده میتوان از داده کاوی درزمینه، طبقه بندی و خوشه بندی ویژگیهای دانش آموزان بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی و متغیرهای رفتاری و روانشناسی، برای شناسایی دانش آموزان موفق و ناموفق بر اساس معدل در طول ترم، بررسی ترک تحصیل دانشجویان و دانش آموزان، عملکرد معلمان و شکایات دانش آموزان به کاربرد. پیش بینی ثبت نام دانش آموزان، مدیریت ارتباط با دانش آموزان، پیشگویی نتایج نهایی نمرات، شناسایی نیازهای دانش آموزان، انتخاب دورهها خاص برای دانش آموزان، شناسایی الگوهای تمایلات دانش آموزان، کشف خودکار دانش از دادههای دانش آموزان، ایجاد پرو فایل دانش آموزان و خیلی کارهای دیگرمی توان از داده کاوی آموزشی استفاده نمود. برای تجمیع این دادهها پیشنهاد میشود که کار جمعآوری داده های متغیر روانشناختی و تمایلات دانش آموزان به مشاوران مراکز آموزشی با نظارت و تأکید بیشتر محول تا بهصورت روزانه توسط طراحی سایتهایی که این دادهها را از دانش آموزان بهطور غیرمستقیم دریافت نمایند تا در دادن این دادهها در معذورات قرار نگیرند و سپس روی آنها عملیات داده کاوی به صورت ماهیانه انجام شود تا الگوهای تمایلات دانش آموزان نسبت به دروس، معلمان، عوامل اجرایی و سایر موارد مرتبط با آموزش آنها شناسایی شود و درنتیجه نسبت به آنها تمهیدات الزام صورت گیرد.
این مقاله از طریق لینک قابل دسترسی است و محققین علاقه مند می توانند آن را به صورت رایگان دریافت نمایند.
کپی برداری بدون ذکر منبع، بر اساس قانون جرائم اینترنتی و مادۀ 12 فصل سوم قانون جرائم رایانه ای غیر قانونی بوده و مجازات جزای نقدی و حبس دارد و شرعا نیز حرام است!
اگر در زمینه داده کاوی در حال تحقیق یا پیاده سازی پروژه تجاری یا پایان نامه هستید برای گرفتن مشاوره یا دادن سفارش انجام با ما تماس بگیرید. آکادمی داده در تلگرام، واتزآپ و تمامی پیام رسان های ایرانی(سروش، آی گپ، بله و ویسپی) با شماره 09120637751 حضور دارد برای ارتباط از طریق ایمیل آدرس جیمیل: dataacademyir@gmail.com می باشد.
افتخار آکادمی داده، همسفر بودن با شما در راه یادگیری علم داده است.